uganka.gif

Miselnice

Ko se voda Nila pomeša z morjem, zgubi svojo sladkost.
(Angleški pregovor)

Vodni poročevalec
Vse povsod okrog nas se dogajajo velike spremembe. Čeprav opremljeni z najnovejšo tehnologijo, ki nam lahko približa prav vsak kotiček planeta, se zdi, da smo slepi in gluhi za opozorilne znake, ki nam jih pošilja Zemlja. Kdor ne vidi in ne sliši, ne ve in ne more ničesar spremeniti na bolje. Radi bi postali bolj naravovarstveno ozaveščeni, zato spremljamo in beležimo lokalne, regionalne in svetovne novice o klimatskih spremembah, pomanjkanju vode, sušah in poplavah, dezertifikaciji itd. Vse si želimo videti in slišati, zato, da se bomo lažje in tehtneje odločali in ohranjali naravo.

Čez 70 let pol sveta brez čiste vode?
18.11.2008, vir: www.rtvslo.si

Največji krivec za pomanjkanje vode podnebne spremembe

Do leta 2080 polovici svetovnega prebivalstva zaradi podnebnih sprememb grozi pomanjkanje čiste vode, menijo strokovnjaki, ki so se zbrali na regionalni konferenci o vodi.

Najbolj je na udaru Azija, še posebno Indija in Kitajska, kjer v zadnjem času strmo narašča število prebivalcev. Po podatkih medvladnega panela Organizacije združenih narodov o podnebnih spremembah naj bi bilo do leta 2050 dve milijardi ljudi brez dostopa do zadostne količine čiste vode. Do leta 2080 naj bi številka narasla na 3,2 milijarde ljudi. Na začetku desetletja je bilo po ugotovitvah Svetovne zdravstvene organizacije brez zadostnega dostopa do čiste vode 1,1 milijarde ljudi. 

Novico dodal: LUTRA

 
Popravilo jeza na Kolpi v Damlju
07.11.2008, vir: www.radiokrka.com

Minilo je kar nekaj časa od kar so sanirali zadnji jez na reki Kolpi, največji Slovenski plaži. Zaradi neurij v zadnjih letih in odpravljanja njihovih posledic so bila obnovitvena dela na jezovih postavljena na stranski tir. Sedaj pa se je začelo nekaj premikati.

jez_krka.jpg

Novico dodal: LUTRA
 
Skrb za okolje šteje
06.11.2008, vir: www.radiokrka.com

»Vreme in podnebje imata velik vpliv na družbe in države, saj vplivata na prehransko varnost, dostop do pitne vode in energije ter posredno določata tudi gospodarski razvoj. Klimatskim spremembam se najverjetneje ne moremo izogniti in morda bodo potekale hitreje, kot kažejo trenutne ocene«, je v svojem prispevku za današnjo okroglo mizo med drugim zapisala naša klimatologinja prof. dr. Lučka Bogataj Kajfež.

Novico dodal: LUTRA
 
Odpadna voda onesnažila Savo
15.10.2008, vir: www.rtvslo.si

Z inšpektorata za okolje in prostor so sporočili, da so pri Kresnicah v Savo dotekale neprečiščene tehnološke odpadne vode iz podjetja IAK Kresnice, ki so onesnažile reko. Na kraj odlitja vode so že odšli inšpektorji, ki bodo pregledali vse okoliščine, po zaključenem ugotovitvenem postopku pa bodo izrekli ukrepe.

Novico dodal: LUTRA
 
Svetovna vodna kriza na vidiku?
17.09.2008, vir: www.delo.si

Morda se sliši pretirano, a je res: voda je življenje. Vsi živi organizmi na našem planetu so pretežno sestavljeni iz vode: ljudje sami smo v 60 odstotnem delu »vodeni«, ribe so »vodene« kar 80-odstotno, rastline še bolj, med 80 in 90 odstotki. Brez vode se ne bi odvila nobena kemijska reakcija v živi celici in brez vode tudi ne bi bilo nobene izmenjave informacij med celicami. Voda bo torej, dokler bo življenje oziroma življenja ne bo, če ne bo vode. Govoriti o tem, da bomo kdaj brez vode, je torej logični nesmisel, saj če vode ne bo, tudi nas ne bo.

Vode je na pretek, a vendarle jo primanjkuje

Novico dodal: LUTRA
Preberite več...
 
<< Začni < Nazaj 1 2 3 Naprej > Konec >>

Rezultati 19 - 25 od 25