uganka.gif

Miselnice

Ko padeš v vodo, se nase jezi, ne na potok.
(Korejski pregovor)

Vodni poročevalec
Vse povsod okrog nas se dogajajo velike spremembe. Čeprav opremljeni z najnovejšo tehnologijo, ki nam lahko približa prav vsak kotiček planeta, se zdi, da smo slepi in gluhi za opozorilne znake, ki nam jih pošilja Zemlja. Kdor ne vidi in ne sliši, ne ve in ne more ničesar spremeniti na bolje. Radi bi postali bolj naravovarstveno ozaveščeni, zato spremljamo in beležimo lokalne, regionalne in svetovne novice o klimatskih spremembah, pomanjkanju vode, sušah in poplavah, dezertifikaciji itd. Vse si želimo videti in slišati, zato, da se bomo lažje in tehtneje odločali in ohranjali naravo.

Svetovni dan mokrišč 2013
Vsako leto 2. februarja praznujemo Svetovni dan mokrišč. Letošnji slogan je "Mokrišča skrbijo za vodo". Ohranjena mokrišča nam namreč nudijo številne storitve, katerih se velikokrat niti ne zavedamo. Tako običajno mokrišča obravnavamo kot nekoristna zemljišča ter jih izsušujemo in spreminjamo. Istočasno pa gradimo drage čistilne naprave, ki zahtevajo vzdrževanje.

Da to mogoče le ni dobra ideja, je ugotovilo že mesto New York. Da si je mesto zagotovilo zalogo čiste pitne vode, je namesto v izgradnjo čistilne naprave investiralo v okolju prijaznejše upravljanje z zemljišči v vodozbirnem območju - Catskill Mountains. Tako so namesto US$ 6-8 milijard investirali 1-1,5 milijarde ameriških dolarjev, poleg tega so se izognili vsakoletnim stroškom vzdrževanja.

Zato ohranjajmo mokrišča in njihovo biodiverziteto, saj nam nudijo več, kot se zavedamo.
ramsar_2012_slo.jpg
 
Svetovni dan voda 2012
Danes je Svetovni dan voda. Letošnja tema je "Svet je žejen, ker so mi lačni". S to tematiko želijo Združeni narodi opozoriti na visoko porabo virtualne vode v prehrani. Kaj je virtualna voda? To je vsa voda, ki je potrebna, da se pridobi ali naredi neko stvar. Na primer, da pridelamo 1 kilogram govedine, porabimo kar 15 000 litrov vode, medtem ko 1 kilogram pšenice "popije" 1500 litrov. Torej hrana, ki jo jemo, veča naš vodni odtis. Od nas je odvisno, kako visok le ta postane. Eden od načinov, kako si zmanjšamo vodni odtis, je kupovanje lokalno pridelane hrane. Za več o vodnem odtisu in njegovem izračunu prebrskajte našo stran, o samem Svetovnem dnevu voda pa obiščite to stran.
 
Odgovorna potrošnja
Sodoben način življenja je zelo potraten. Potraten v vseh pogledih; poraba energije, vode, surovin. Živimo po liniji najmanjšega odpora, kar pomeni, da za prihranek časa žrtvujemo svoje okolje in naravo. Prevažamo se z avtomobili, zalivamo trato s pitno vodo, kupujemo hrano pripeljano iz drugega konca sveta in zapakirano v plastično, težko razgradljivo embalažo, ... Nezavedno polnimo svet s tonami in tonami odpadkov, drastično zmanjšujemo zaloge pitne vode, uničujemo gozdove, spreminjamo struge rek, zastrupljamo okolje. Že zdavnaj je bil čas, da spremenimo način življenja in začnemo razmišljati o prihodnosti, naši in prihodnih rodov. V pomoč, kako z malimi spremembami vsakodnevnih navad prispevamo k ohranjanju našega modrega planeta, naj vam bo Priročnik za odgovorno potrošnjo, ki so ga pripravili Združeni narodi. Poleg tega lahko na spletni strani Ministrstva za okolje in prostor najdete še številne zanimive in uporabne publikacije.
 
Dvoživke na Večni poti
Tudi letos bo potekala akcija "Dvoživke na Večni poti", ki jo že četrto leto organizira Societas herpetologica slovenica - Društvo za preučevanje dvoživk in plazilcev. V okviru akcije se postavi začasna zaščitna ograja, ki se jo nato dnevno pregleduje in prenaša dvoživke.
Pričetek akcije bo to soboto, 12. marca ob 9h, s postavljanjem zaščitne ograje. Zbiralno mesto je parkirišče pred Biološkim središčem, s seboj pa prinesite odsevni jopič, delovne rokavice in po možnosti kladivo.

Več o akciji, kako sodelovati in se prijaviti pa na strani Dvoživke na Večni poti.
Vabljeni!

Novico dodal: LUTRA
 
Predavanje TEKOČE VODE IN GOZDOVI
Vodotoki so živi organizmi in ne zgolj kanali, za katere veljajo samo fizikalni zakoni. Kakšno življenje najdemo v tekočih vodah v gozdovih in kakšna je njihova ogroženost v današnjem času. 

Vpogled v življenje tekočih voda v gozdovih pri nas in tudi drugje po svetu je pripravil dr. Ignac Sivec, muzejski svetnik. 
Predavanje v sklopu Mednarodnega leta gozdov bo v četrtek, 3. marca 2011 ob 18. uri, v Prirodoslovnem muzeju Slovenije.
Vstop prost.


Novico dodal: LUTRA
 
<< Začni < Nazaj 1 2 3 Naprej > Konec >>

Rezultati 1 - 9 od 25