uganka.gif

Miselnice

Pravi okus vode spoznamo šele v puščavi.
(Judovski pregovor)

Potok, moj dobri sosed
V rubriki Potok, moj dobri sosed, mladi spoznavajo svoj bližnji potok, reko ali jezero. Namen portala je, da bi učenci in dijaki bolje spoznali vodotoke v svoji okolici, zaznavali (negativne) spremembe na njih ter se učili različnih metod raziskovanja vodnih ekosistemov. Vsaka sodelujoča šola si je izbrala merilno mesto (potok, reko ali jezero) v svoji bližini in izpolnila elektronski obrazec. S pomočjo spletnega portala lahko učenci in dijaki spoznavajo tudi značilnosti drugih vodotokov po Sloveniji, ki jih opazujejo njihovi vrstniki.

Pridružite se nam in spremljajte potok, reko ali jezero v bližini svojega doma ali šole. Obrazec "Potok, moj dobri sosed" za vnos podatkov o vašem merilnem mestu je na voljo v pdf obliki v rubriki "Izobraževalna gradiva ".

Celinske vode

Slovenija je prepredena s številnimi studenci, potoki, rekami in jezeri v skupni dolžini več kot 28.000 kilometrov. Vodno izobilje Slovenije ne sme biti potuha za onesnaževanje vodnih virov, izsuševanje mokrišč in kanaliziranje rek.
Celinske vode dobivajo vodo iz padavin. Delimo jih na podzemne in površinske, stoječe in tekoče. Oglej si porečja v Sloveniji. Ob kliku na porečje se prikaže zemljevid in podrobnosti porečja.