uganka.gif

Miselnice

Pravi okus vode spoznamo šele v puščavi.
(Judovski pregovor)

Vodni odtis

Pomanjkanja vode je svetovni problem, ki pa se nam, z vodo namočenim Slovencem, večinoma zdi nepomemben. Zavemo se ga šele takrat, ko imamo suho grlo ali nam voda ne priteče iz pipe. Ljudje pijemo vodo, z njo kuhamo, se umivamo in tuširamo, pomivamo, peremo in zalivamo. Voda je v nas in okoli nas. Ogromne količine vode porabimo kot potrošniki dobrin - izdelkov in storitev. Za izdelavo, pridelavo ali predelavo dobrin, kot so hrana, oblačila, papir, pohištvo, električne naprave in električna energija, je potrebna voda. Vodni odtis skuša zajeti vso vodo, ki jo vsakodnevno porabimo.

Neposredno porabo vode predstavlja pitna voda, ki jo porabimo iz vodovodnega omrežja. Vsak Slovenec je v letu 2010 v povprečju porabil 117 litrov pitne vode na dan (SURS 2011). Koliko vodovodne vode dnevno porabite v vašem gospodinjstvu, lahko izračunate TUKAJ .

Kaj je virtualna voda? Čeprav se sliši zapleteno, je enostavno. Ko kupimo izdelek v trgovini, vode ne vidimo, ne nesemo je s seboj domov. To je vsa tista nevidna voda, ki se porabi za izdelavo ali pridelavo dobrine. Vodo, ki se uporablja za pridelavo, predelavo ali izdelavo hrane, oblačil, papirja in drugih proizvodov, imenujemo »virtualna voda«.


Koliko vode se porabi za pridelavo prikazanih dobrin?

orange_by_wuzeten.jpg wine_by_rudla.jpg
Lenovo-ThinkPad-Leather-Attache-Carrying-Case-torbica-za-prenosni-racunalnik-.jpg  4800 litrov vode za 1 kilogram svinjine.
goat.jpg Metal_Petrol_Can_10lit.JPG
Silver_and_Steel_by_SoulStoneDesigns.jpg Jeans__by_bexsse.jpg
fresh_apple_by_triibi.jpg heres-the-beef.jpg
one_cup_full_of_italy_by_hibiscusbloom.jpg egg_by_pantsy.jpg
Fries_by_pinkcurls.jpg Bread_Basket_by_lilkoda16.jpg
MILK_by_cfcoughlin.jpg cotton_by_konsuela.jpg
800px-ManilaPaper.jpg tea_by_kursad2.jpg
Susi_the_Chicken_by_Obrina.jpg Corn_by_photog_road.jpg
wash_your_hands_by_purgefashion.jpg THE_TOILET_by_nickersjonsson.jpg
Laundry2.jpg computer_by_donz111.jpg
old_car_by_dannyp50001.jpg Standing_wheat_by_likhalid.jpg
Brie_Cheese_by_chrisdb89.jpg
Sugar_by_gnblfy.jpg