uganka.gif

Miselnice

Veliko je načinov, kako privarčevati vodo. Vsi se začnejo pri tebi!

Severni tečaj bo poleti ostal brez ledu
The Times, 15.10.2009

V naslednjih 10 letih bo severni tečaj poleti brez ledu, svet pa bo ostal brez bele kape, ki jo je videti na posnetkih iz vesolja, so prepričani znanstveniki iz Univerze Cambridge, ki so primerjali meritve debeline ledu letos in izpred dveh let. Ugotovitve profesorja Petra Wadhamsa so nedvoumne: "Severni tečaj bo v desetih letih brez ledu, ladje bodo lahko po odprtem morju z Japonske plule v Atlantik." Ledolomilci torej ne bodo več potrebni, pot iz Daljnega vzhoda v Atlantik pa se bo skrajšala skoraj za 5000 kilometrov. Led se bo umaknil severno od Grenlandije, ledena površina pa bo v poletnih mesecih najmanj pol manjša kot je danes.

Vpliv globalne otoplitve je najbolj viden prav na topljenju ledu. Satelitski posnetki kažejo, da je bila letos ledena površina tretja najmanjša od leta 1979, ko so začeli z meritvami. Topljenje ledu je najbolj nazorno opisal Pen Hadow, ki je opravil letošnje meritve. Z dvema sodelavcema je med prvim marcem in sedmim majem prehodil več kot 450 kilometrov, izvrtal 1500 lukenj in meril debelino ledenih plošč. Potrdil je, da bodo raziskovalci severnega tečaja v prihodnje potrebovali drugačno opremo: "Pred 100 leti so vprege vlekli psi, potem so jih vlekli ljudje, zdaj pa ljudje nosijo potapljaške obleke, saj morajo vse pogosteje plavati, vprege pa vlečejo za seboj. Zlahka si predstavljam čas, ko bo vprega postala neke vrste kanu."

 

Martin Summerkorn, svetovalec za podnebne spremembe pri WWF, je poudaril, da bi izguba ledu, ki jo predvideva raziskava strokovnjakov s Cambridgea, lahko imela velik vpliv na območja, ki se raztezajo prek polarnega kroga. Brez ledu, ki odbija svetlobo, se bo morje hitreje ogrelo, v zrak bo ušel CO2, za zdaj ujet v arktičnem permafrostu, poleg tega se bo dvignila gladina morja. "To bi lahko pripeljalo do poplav in velikih vremenskih sprememb, ki bi prizadele četrtino svetovnega prebivalstva," opozarja Summerkorn.

 

Vir 

 

Novico dodal: LUTRA

 
< Nazaj   Naprej >