uganka.gif

Miselnice

Pravi okus vode spoznamo šele v puščavi.
(Judovski pregovor)

Obeležili smo WWD 2012
13.3.2012

2. februar je Svetovni dan mokrišč – World Wetland Day (WWD), saj so na ta dan leta 1971 v iranskem mestu Ramsar sprejeli Konvencijo o varstvu mokrišč ali krajše Ramsarsko konvencijo. Kot že ime pove, je namen konvencije ohranjati mokrišče, ki imajo v naravi pomembno vlogo. Mokrišča so različna življenjska okolja, ki so bolj ali manj povezana z vodo. Poleg tega, da so zibelka biodiverzitete, nam preko svojih funkcij nudijo še številne "ekosistemske storitve": so vir pitne vode in hrane, preprečujejo poplave in erozijo, omilijo podnebne ekstreme, so naravna čistilna naprava, priljubljena območja rekreacije in učilnica na prostem. 

Letošnja tema je bila "Mokrišča – bogata turistična izkušnja". Glede na njihovo bogato biotsko pestrost so mokrišča lahko tudi privlačna izletniška točka. V Sloveniji je evidentiranih kar 3.500 mokrišč, ki skupno obsegajo 98.000 ha, kar predstavlja slaba dva odstotka slovenskega ozemlja. Ena naših največjih in najbolj zanimivih mokrišč so Cerkniško jezero, Ljubljansko barje, Sečoveljske soline, Škocjanski zatok in Škocjanske jame kot primer podzemnega mokrišča. Vabimo vas, da obiščeta mokrišča in jih spoznate. Pazite le na pravila obnašanja na mokriščih!

mokrisca_strip_splet_3.jpg
Ker pa se ljudje premalo zavedamo njihove pomembne vloge, je njihov obstoj ogrožen. Zato se je letos tudi LUTRA pridružila številnim organizacijam po celem svetu, ki izkoristijo Svetovni dan mokrišč za ozaveščanje o pomembnosti mokrišč. LUTRA je tako pripravila delavnico za otroke OŠ Trnovo, tekom katere so otroci izdelali modele mokrišč, ki so nam pomagali odkrivati funkcije mokrišč in njihove grožnje. Poročilo o sami delavnici je na voljo tudi na strani konvencije. Poiščite Slovenia 3. Delavnica je bila izvedena v okviru LIFE+ projekta AQIAVIVA: Živa voda - od biodiverzitete do pipe in projekta Povodni mož 2, ki ga je finančno podprla Mestna občina Ljubljana. 

wwd2012_lutra.jpg
 
< Nazaj   Naprej >