uganka.gif

Miselnice

Ko se voda Nila pomeša z morjem, zgubi svojo sladkost.
(Angleški pregovor)

RAZISKOVALNI TABORI »KAPLJICE ZNANOSTI« SO KONČANI
Na mladih svet stoji in tega se v inštitutu LUTRA, Inštitut za ohranjanje naravne dediščine, dobro zavedamo. V okviru izobraževalnega programa KAPLJICE ZNANOSTI smo organizirali štiri poletne raziskovalne tabore za mlade. Taborov se skupaj udeležilo 55 učencev, dijakov in študentov iz vse Slovenije. Nekaj utrinkov s taborov vam predstavljamo tukaj.

rak_090.jpg

S programom Kapljice znanosti želimo mlade navdušiti za znanstveno-raziskovalno delo ter jih hkrati spodbuditi k aktivnemu varstvu narave, še posebej celinskih voda. Raziskovalni tabori so se odvijali na Goričkem, ob reki Kolpi, ob reki Soči in v Rakovem Škocjanu. Dnevi so nam minevali ob raziskovanju narave. Preučevali smo močvirske in vodne rastline, iskali iztrebke in sledi evrazijske vidre, opazovali ptice, analizirali kemijsko in ekološko stanje voda, lovili in določali dvoživke, dnevne in nočne metulje, itd. Na taboru ni manjkalo niti umetniških delavnic ter orientacijskih in športnih iger.

Večere smo preživljali v družbi gostov, uveljavljenih raziskovalcev, ki so mladim predstavili svojo življenjsko pot, ki jih je pripeljala do znanstveno-raziskovalnega dela. Obiskali so nas Stanka Dešnik, Kristjan Malaćič in Gregor Domanjko iz Krajinskega parka Goričko, entomolog mag. Stane Gomboc, ekologinja Marjana H. Adamič, gozdar mag. Bojan Kocjan, naravoslovni fotograf in gozdar mag. Hrvoje Oršanić, ornitolog Tomaž Mihelič, naravoslovna fotografa Tinki Rovšček in Brane Loncner, botanik mag. Boško Čušin, biologa prof.dr. Kazimir Drašlar in prof.dr. Peter Stušek.

»Pozor, v naravi se dogajajo čudeži« je misel učenke Katje Roze, s katero je strnila svoje vtise s tabora na Goričkem. V sodobnem času človekove vse pogostejše odtujenosti od narave je čudenje naravi in pojavu življenja morda najboljša popotnica za trajnostno prihodnost.

Program je finančno podprlo Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo. V programu sodelujemo s programom Ekošola kot način življenja.

Novico pripravil:
dr. Gregor Torkar 

fara_071.jpg

fokovci_065.jpg

fara_077.jpg

rak_093.jpg

rak_088.jpg

tolmin_079.jpg

rak_089.jpg

fokovci_066.jpg

rak_086.jpg

fokovci_070.jpg

 tolmin_083.jpg

fara_074.jpg

fara_073.jpg

rak_085.jpg

fara_078.jpg

tolmin_081.jpg

tolmin_080.jpg

rak_094.jpg

 rak_087.jpg

rak_096.jpg

 

 

 
< Nazaj   Naprej >