uganka.gif

Miselnice

Ko se voda Nila pomeša z morjem, zgubi svojo sladkost.
(Angleški pregovor)

PROGRAM KAPLJICE ZNANOSTI SE ZAKLJUČUJE IN NADALJUJE
Enoletni program KAPLJICE ZNANOSTI, namenjen izobraževanju mladih o varstvu celinskih voda in razumni rabi vode ter promociji raziskovalnega dela med mladimi, je končan, vendar se bo nadaljeval tudi v prihodnje. Raziskovalni tabori, razstava, natečaji, spletne konference, ekskurzije, pobarvanka, izobraževalna zgoščenka je samo nekaj tistega, česar so bili mladi in njihovi mentorji deležni v okviru programa. Rezultati programa bodo v prihodnje na voljo vsem šolam in vrtcem v okviru programa Ekošola kot način življenja, ki se potegujejo za pridobitev ekozastav.

logo_kapljice_001.jpg

Namočenost in velik odtok voda sta ključna razloga velikega vodnega bogastva Slovenije. Primerjava z Evropo kaže, da v Sloveniji pade dvakrat več padavin, kot je evropsko povprečje. V povprečju letno pade 1567 mm padavin, od tega letno odteče 917 mm vode. Slovenija je zato prepredena s številnimi studenci, potoki, rekami in jezeri v skupni dolžini več kot 28.000 kilometrov. Zato se nam, z vodo namočenim Slovencem, svetovni problem pomanjkanja vode večinoma zdi nepomemben.

Voda je potrebna za vse življenjske procese na Zemlji. Celotne zaloge vode na svetu znašajo 1,4 x 1018 metrov3. Voda je razporejena v morjih (97,3%), na kontinentih (2,7%) in v atmosferi (0,00001%). Če bi vso vodo na Zemlji lahko natočili v eno litrsko steklenico, potem bi bilo površinskih in podzemnih sladkovodnih voda le za eno samo jedilno žlico. 

 

Enoletni program Kapljice znanosti je bil namenjen izobraževanju mladih o varstvu celinskih voda in razumni rabi vode ter promociji raziskovalnega dela med mladimi. Program je bil zasnovan tako, da je zajemal celotno vzgojno-izobraževalno vertikalo - od malčka v vrtcu do študenta. Gre za pilotni vzgojno-izobraževalni projekt v katerem smo tesneje sodelovali s 25 šolami in vrtci. Skupaj pa smo s strokovnimi gradivi in informacijami dosegali več kot 300 ekošol in ekovrtcev iz vse Slovenije. 


Tekom projekta so nastala različna promocijska in izobraževalna gradiva (zgoščenka , pobarvanka , zahvalne kartice , zbornik ), ki so jih prejele sodelujoče šole in vrtci. V okviru projekta so mladi spremljali stanje potokov, rek in jezer po Sloveniji, vrhunec pa so bili poletni raziskovalni tabori za mlade, ki smo jih organizirali v juniju in juliju 2009. Zaključek predstavlja potujoča razstava o programu Kapljice znanosti, ki bo v četrtek, 22. oktobra 2009 odprla svoja vrata mladim radovednežem na Osnovni šoli Notranjski odred Cerknica, ki je v programu tudi sodelovala. 


Pozitivni odzivi sodelujočih so nas spodbudili, da bomo tudi v prihodnje sodelovali pri izobraževanju in ozaveščanju mladih. Rezultati programa in organizacijska shema sodelovanja s šolami in vrtci bodo v prihodnje uporabljeni v programu Ekošola kot način življenja - tematski sklop Voda je življenje, s katerim se šole potegujejo za pridobitev ekozastave.

Program je izvedel Inštitut LUTRA. V želji, da bi dosegli čim večje število mladih iz vse Slovenije, smo se povezali z Društvom za okoljevarstveno vzgojo Evrope v Sloveniji (DOVES), ki izvaja projekt Ekošola kot način življenja. Program je finančno podprlo tudi Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo.

Oglejte si našo spletno stran, kjer boste izvedeli več o programu in raziskovalnih aktivnostih. Natisnite si brezplačno pobarvanko! Izvedite vodne poskuse! Izračunajte, koliko vode dnevno porabite v gospodinjstvu ali koliko vode je v vašem sendviču. Preberite, kaj vam sporočajo vodni poročevalci. Sporočite nam svojo zamisel, kako varčevati z vodo. Itd.

»V vodi je MODROst in te nam danes vse bolj primanjkuje.« (dr. Gregor Torkar).

 
< Nazaj   Naprej >