uganka.gif

Miselnice

Ko padeš v vodo, se nase jezi, ne na potok.
(Korejski pregovor)

Ozaveščevalni dnevi »Biotska raznovrstnost - v tem smo skupaj«
biotskaraznovrstnost_logo.jpg22.3.2011

Lutra Vas vabi, da jo poiščete na ozaveščevalnih aktivnostih, ki bodo ta teden potekale v Ljubljani v okviru kampanije Evropske komisije za ohranjanje biodiverzitete.

SPOZNAJTE NAŠE PRIJATELJE - SAJ SMO VSI V TEM SKUPAJ... tudi LUTRA

Življenje na Zemlji je bogato, neverjetno zapleteno in ... čudovito. To je neskončno raznolik splet prepletajočih se ekosistemov, splet, ki mu pravimo biodiverziteta ali biotska pestrost. Ljudje smo njegov sestavni del in naše preživetje je odvisno od vseh drugih delov. Toda splet se je začel trgati, največ zaradi človekovih dejavnosti. Nepreštevne zaklade planeta izgubljamo s skrb zbujajočo hitrostjo. Ukrepati moramo takoj, spremeniti naše navade in omejiti razvade! Poslušajte torej zgodbe nekaterih živih bitij, s katerimi si delimo planet,...saj smo vsi v tem skupaj.

Tako je napovedala svojo kampanjo za ohranjanje biodiverzitete Evropska komisija.
biotskaraznovrstnost_zemlja.jpg
 Evropska skupnost je že dolgo zavezana k varstvu biodiverzitete tako v Evropi kot v drugih delih sveta. Po letu 2010, letu biotske raznovrstnosti, je jasno, da cilji prizadevanj v tem letu niso bili doseženi. Zato si je 27 članic Evropske unije marca 2010 zastavilo nove mejnike: zadržati upadanje biodiverzitete do leta 2020. Sprejele so novo evropsko biodiverzitetno strategijo. Z željo, čim prej zaustaviti upadanje biotske raznolikosti na planetu, so se pridružile ciljem »desetletja biotske pestrosti« 2011-2020, ki so ga razglasili Združeni narodi.

Kaj je biotska pestrost in kako nam koristi, kakšne cilje so si zastavile članice Evropske skupnosti in kako se Evropska komisija bojuje proti izgubi biodiverzitete, si boste lahko ogledali na razstavi »Biotska raznovrstnost - v tem smo skupaj«, ki je v zadnjem letu že gostovala v glavnih mestih večine članic Evropske unije in požela občudovanje občinstva, Ljubljani pa se bo predstavila 24. marca 2011. Na Novem trgu in Trgu Francoske revolucije bodo poleg razstave med 24. in 26. marcem še drugi ozaveščevalni dogodki na temo ohranjanja biotske pestrosti. Sodelovali bodo narodni, regijski in krajinski parki Slovenije, Biotehniška fakulteta, med redkimi povabljenimi nevladnimi organizacijami pa tudi Inštitut LUTRA.
 
Ponosni in veseli smo, da lahko sodelujemo. Obiščite nas na Novem trgu v petek, 25. marca ves dan. Veseli vas bomo! Morda bomo skupaj odkrili, kaj lahko naredimo za ohranjanje našega izjemnega biotskega bogastva. In - nikar ne mislite, da vi ne morete narediti ničesar! Vsak lahko prispeva vsak dan, morda tako, da namesto jagode iz Čila pojemo domače jabolko, »saj smo v tem vsi skupaj«! 

Če pa vam ne uspe, več informacij o strategiji na www.vtemsmoskupaj.eu

RAZPORED posameznih »Ozaveščevalnih dni«:

biotskaraznovrstnost_urnik1.jpg
 
< Nazaj   Naprej >